Hogyan befolyásolja a szivar öregedése az ízét?

Az öregedés lágyabbá és kerekebbé teszi a szivar ízét. Az érlelés enyhíti a szivarok ízét. Az öregedés komplexitást kölcsönözhet a szivarnak, mivel a füst átveszi a humidorokban található cédrusfa ízét, vagy elmélyítheti a tiszta dohány ízét, ha a szivarokat semleges környezetben, például üvegben, fémben vagy kerámiában tárolják.

Bárhogy is legyen, ahogy a dohány veszít a magas páratartalom és olajtartalom egy részéből, az ízek leülepednek, házasodnak és megpuhulnak - minél több idő telik el, annál hangsúlyosabb a különbség.

Az érleléshez választott környezet befolyásolja az eredményt. Egyesek úgy érzik, hogy az eredeti dobozukban, párásított szekrényben tartott szivarok érlelésével a legtöbbet profitálnak. Mások úgy érzik, hogy a különböző szivarok egy humidorban történő kombinálása a jobb megoldás, így az ízek és aromák keveredhetnek, szemben a márka vagy származási ország szerinti szétválasztással. A preferenciáktól függetlenül az érlelés hatása vitathatatlan.

Hogy ezt bebizonyítsa magának, végezzen egy hosszú távú kísérletet. Tároljon egy kedvenc szivart önmagában egy humidorban hat hónaptól legfeljebb egy évig. Ezután menjen el egy dohányboltba, vásárolja meg ugyanazt a szivart, és hasonlítsa össze a kettőt. Valószínűleg azt fogja tapasztalni, hogy a boltban vásárolt szivar íze erősebb vagy élesebb lesz, mint az érlelté. Lehet, hogy jobban kedveli ezt a gyárhoz közeli ízt. Ha a régebbi szivart kedveli, akkor tudja, hogy az érlelést érdemes nagyobb léptékben felfedeznie.