Mi az a szárra vágott dohány?

Nem minden dohányfajtát szednek levélről levélre, hanem olykor szárra vágják. No de mit is jelent ez pontosan?

A legtöbb szivardohányt alapozzák, ami azt jelenti, hogy egyszerre két-három levelet szednek le a növény aljától kezdve. Néhány erős fajtát, különösen a Connecticut broadleaf és a mexikói San Andres Negro fajtákat azonban szárra vágják.

A szárvágás során a teljes növényt levágják. A vágás után a növényt hagyják elhervadni, majd éles lándzsahegyekkel ellátott esztergapadokon felnyársalják.

A lándzsák feldarabolják a szárat, ezután fejjel lefelé felakasztják a dohányt érlelő pajtákban, és hagyják érlelődni.

Ez lehetővé teszi, hogy a dohány a vastag száron maradjon, ám ez hosszabb érlelési folyamatot jelent, mint az alapozott dohány esetében.

A szárra vágott dohánynak általában földesebb íze van, mint a primer dohánynak.