Nem csak a kubai szivar a szivar

A kizárólag prémium szivarokat kedvelők körében nem ritka az olyan eszmecsere, amely arról szól, hogy melyik szivar a legjobb, és az érvelés általában a kubai szivarok és a nem kubai szivarok mellettés ellen zajlik.

A kubai változatok megrögzött rajongói az utánozhatatlan kubai ízről zengenek ódákat, míg az egyetemes szivarimádók szerint a kubai gyártmányok túlértékeltek. Az nem vitás, hogy a kubai szivarok nagyszerűek, viszont ezzel a tulajdonságukkal nincsenek egyedül: a legjobb nicaraguai, dominikai és hondurasi szivarok minőségi szinten gond nélkül felvehetik a versenyt a legkiválóbb kubaikkal is.

A nagy szivartermelő nemzetek első osztályú füstölői mind kiemelkedőek a maguk módján, melyekkel hazájuk igazi mezőgazdasági és kézműves múltját öregbítik, ez az év legjobb 25 szivarja díjból kiderül. Néha egy kubai szivar nyer, néha nem, mint a legutóbbi Top 25-ben, amelyet egy dominikai szivar nyert meg.