Szivargyújtás, ahogy a mesterek űzik

A szivar meggyújtása nem olyan, mint a cigaretta hegyének vagy a gyertya kanócának meggyújtása – ez kétségkívül hosszabb ideig tartó művelet. Más szóval, a türelem a kulcs, különösen, ha még csak most kezdjük. Hibák akkor is előfordulnak, ha Ön már tapasztalt szivarozó, de talán még így mondhatunk újat a témában.

A megfelelő gyújtás során az összes összetevő (borító, kötőanyag és töltőanyag) egyenletesen gyullad meg, így a dohánykeverék íze olyan lesz ésolyan élményt nyújt majd, amilyennek a készítője szánta.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy érdemes elsajátítani a dolog csínját-bínját, hiszen egy szakszerű gyújtással elkerülhetjük azt a kellemetlenséget is, amelyet egy újabb és újabb gyújtás illetve az egyenetlen égés okozhat.

Nézzük hát a lépéseket szép sorjában

1. Gyújtsa meg a szivarját ugyanúgy, ahogyan a mályvacukrot pirítaná meg a tábortűz fölött - tartsa a szivart a láng fölött és közelében, de ne hagyja, hogy beleérjenek. Ha közvetlenül éri a láng a szivart, akkor az túl forró lesz. Ha ez véletlenül mégis megtörténik, még nem kell attól tartanunk, hogy tönkretettük a szivart, csak amilyen gyorsan csak lehet, távolítsuk el a lángból.

szivargyújtás

2. És mint a mályvacukor esetében, a szivart is forgatni kell, hogy a hegyének minden része egyformán melegedjen. Legyen türelmes, amíg a szivar hegye körül ki nem alakul egy izzó gyűrű és a szélei vékonyan meg nem feketednek.

3. Emelje a szivar meggyújtatlan végét a szájához, és vegye be az első slukkot, miközben a parázsnak egyenletesen kell égnie közben. Ha nem így van, vegye ki a szivart a szájából, és folytassa a szivar gyújtását. Megpróbálhat óvatosan ráfújni a parázsra is, hogy sima, teljesen lekerekített hamuréteg alakulhasson ki.

A gyújtás eszköze legalább ilyen fontos

Vannak olyan gyújtóeszközök, amelyek furcsa ízt hagynak maguk után, így az olyan lángok, melyet egy gyertya, Zippo és az olajos öngyújtók, valamint a hagyományos kénes gyufa adhat, nem ajánlott, mivel ronthatják a szivar élvezeti értékét. És ha már gyufa, léteznek extra hosszú, fából készült, kénmentes változatok is, melyek nyugodtan alkalmazhatók.

Ha valóban csak egy Zippo illetve olajjal működő öngyújtóáll csak rendelkezésre, akkor azt javasoljuk, hogy hagyja égni a lángot pár pillanatig, mielőtt meggyújtaná a szivart.

A tökéletes gyújtás legjobb módja, ha kifejezetten szivarokhoz tervezett öngyújtót használ, amelynek üzemanyaga bután, lángja (vagy több lángja) pedig elég széles ahhoz, hogy könnyedén meggyújtson egy szivart. Több tucat különböző szivargyújtó van a piacon, és hogy melyik a legjobb az Ön számára, az személyes preferencia kérdése. A legfontosabb követelmény a teljesítmény - az öngyújtó illeszkedjen a kézhez, könnyen meg kell, hogy gyulladjon, és minden alkalommal hibátlanul kell működnie.